Световният шампион Макс Верстапен ще стартира от първа позиция в Гран При на Канада, 9-и кръг от сезона във Формула 1. 

На пистата в Монреал квалификацията започна при дъжд, но в края състезателната линия вече бе суха. Лидерът на Ред Бул не остави шансове на конкурентите и за 2-и път през сезона и за 15-и в кариерата си, нидерландецът ще започне от полпозишън. 

Ветеранът Фернандо Алонсо с Алпин даде фантастично второ време и ще бъде на първа редица за първи път от състезанието в Германия през 2012-а. След тях останаха Карлос Сайнц и Люис Хамилтън, а заради наказанието си Шарл Льоклер ще започне от дъното.  

Квалификацията започна при дъжд и много мокра писта, което направи условията за пилотите изключително трудни, като всички очаквано започнаха с гуми за екстремно-мокро време. От Ред Бул рано пуснаха пилотите си на пистата, а това направиха и останалите поради опасения от инцидент и затова се образува сериозен трафик, което влоши видимостта. 

Най-добрите времена се подобряваха, тъй като се оформи по-суха състезателна линия. Перес имаше проблеми и бе в зоната на отпадащите 3 минути преди края на сесията, но все пак продължи. Верстапен бе първи пред Алонсо и Сайнц. Себастиан Фетел обаче отпадна, като остана 17-и, което бе изненадващо на фона на представянето му в третата свободна тренировка. Пиер Гасли също не продължи с 16-ото си време. Ланс Строл с другия Астън Мартин бе 19-и, а Никола Латифи и Юки Цунода останаха на последните 2 места, като за японеца бе ясно, че ще започне от дъното. 

Льоклер не продължи във втората фаза, а някои от пилотите като Алонсо, Окон и Албън започнаха втората фаза с гуми интермедия, макар че това бе сериозен риск. Той обаче се оправда, защото Фернандо даде най-добро време, но Албън допусна грешка и се удари леко, като все пак успя да продължи. Последва обаче и инцидент с Перес, който се удари по-здраво в стената от гуми след първия шикан. Това донесе червен флаг и спиране на квалификацията. Мексиканецът бе 8-и, но този развой на събитията щеше да го остави извън Q3. 

След като сесията бе подновена всички бяха с интермедии, а времената продължаваха да падат, като състезателната линия бе почти суха. В крайна сметка Макс бе пред Алонсо, Хамилтън се спаси в последния момент, а под чертата останаха Ботас – 11-и, Албън – 12-и, Перес – 13-и, Норис – 14-и, който имаше проблеми с мотора и Льоклер, не записал обиколка. Гуаню Джоу обаче продължи напред, както и пилотите на Хаас – Мик Шумахер и Кевин Магнусен. 

В третата фаза пилотите не рискуваха и заложиха отново на интермедии, тъй като все пак имаше и мокри участъци на пистата. Макс бе много бърз при първите бързи обиколки, като пилотът на Ред Бул бе със секунда аванс пред останалите. Сайнц и Алонсо все пак се подобриха и слязоха над под 4 десети от Верстапен. 

Ръсел сложи сухи гуми в опит да излезе напред и да изненада останалите. Верстапен обаче свали още над секунда от времето си пак с интермедии, докато Ръсел излезе он риднана и удари леко задната част, но продължи. Макс свали още 3 десети от времето си, а Алонсо изпревари Сайнц за второто място, което бе страхотно. 4-и остана Люис Хамилтън, а пилотите на Хаас Кевин Магнусен и Мик Шумахер ще бъдат един до друг на трета редица. Десетката допълниха Естебан Окон, Джордж Ръсел, Даниел Рикардо и Гуаню Джоу.