Карлос  Сайнц с Ферари спечели драматичната квалификация за Гран При на Великобритания във Формула 1. 

Битката се проведе на мократа писта „Силвърстоун”, като времената се променяха непрекъснато и в крайна сметка испанецът измъкна първия полпозишън в кариерата си. 

Макс Верстапен, който бе много бърз през цялото време, трябваше да се задоволи с второто място, а зад тях останаха съотборниците им във Ферари и Ред Бул – Льоклер и Перес. 

Точно преди началото на квалификацията заваля силно и това обърка сметките на отборите, след като температурата на въздуха и асфалта падна сериозно. 

Още преди началото пилотите се подредиха на алеята пред боксовете, за да направят бързо обиколки. Те сложиха гуми интеремедии, въпреки че на места пистата бе доста мокра. Дъждът бързо намаля и времената започнаха да се подобряват, тъй като трасето започна да изсъхва. 

Макс в крайна сметка бе над всички, а под чертата останаха Алекс Албън, Кевин Магнусен, Себастиан Фетел, Мик Шумахер и Ланс Строл. Разочарование за Астън Мартин и Хаас, но пък Никола Латифи продължи напред. 

Дъждът се завърна и в Q2, така че пистата пак бе сериозно наводнена. Времената се влошаваха и в крайна сметка Пиер Гасли, Валтери Ботас, Юки Цунода, Даниел Рикардо и Естебан Окон, които не успяха да направят добри обиколки в началото, отпаднаха. Никола Латифи обаче бе в Q3, което бе феноменално, както и Гуаню Джоу. Верстапен отново бе най-бърз. 

Пилотите отново бяха с интермедии и за решителната част, въпреки че в една част пистата бе много мокра. Сцеплението бе ниско и Макс се завъртя, но остана на трасето. Гуаню Джоу даде сензационно първо време пред Ландо Норис, след което Алонсо поведе, но Сайнц и Льослер го изпревариха. Макс направи нова грешка, след което обаче бе безапелационен и подобри времето на Шарл с 1,8 секунди. Хамилтън и Ръсел излязоха 2-и и 3-и, а Норис бе 4-и. 

Алонсо се върна до трето място, а Льоклер с отлично темпо свали почти секунда от времето на Макс. Верстапен обаче веднага отговори и бе по-бърз с малко над 2 десети. Сайнц обаче нанесе удар в самия край, за да свали 0.072 от времето на Макс и спечели сензационна полпозиция. Верстапен ще бъде до него на първа редица, а на втора останаха Льоклер и Перес. 

До края на топ 10 останаха Хамилтън, Норис, Алонсо, Ръсел, Джоу и Латифи. Състезанието е утре от 17:00 часа българско време.