Шарл Льоклер е загубил невероятните 108 точки заради Ферари, изчисли „Скай Спортс“ след поредния гаф на Скудерията в Унгария. Затова и титлата вече изглежда като мираж.

Самият той е загубил още 32 точки заради свои грешки, което прави невероятните 140 до момента. Пасивът му до Макс Верстапен е 80, така че простите изчисления сочат, че без една голяма част от неточностите, Льоклер щеше да е лидер. 

На „Хунгароринг“ от тима грешно предвидиха каква ще бъде работата на гумите хард и вместо да спечели, монегаскът завърши 6-и. Това обаче бе само един от гафовете, които отборът допусна до момента. 

Заради повреди на двигателя Шарл отпадна в Испания и Азербайджан, където водеше, така че това са 50 точки. Бавна реакция на промяната на времето в Монако и забавяне в бокса го остави 4-и, откъдето загуби още 13 точки. 

В Канада заради наказание и променени компоненти по двигателя стартира последен, като завърши 5-и, но при друго стечение на нещата можеше да се бори за победата – още минус 15 точки. 

Във Великобритания той бе жертван от лидерска позиция за сметка на Сайнц, който спечели, а Шарл остана 4-и. Към тези загуби 13 точки, дойдоха и 17-е от Унгария или общо 108 точки. Простата сметка показва, че Скудерията се е провалила в 6 от 13-те състезания до момента. 

В  други два старта самият Шарл допусна неточности и изхвърли още 32 точки. На „Имола“ той се завъртя, докато преследваше Серхио Перес, след като се движеше трети и остана 6-и, губейки 7 точки. Във Франция пък излетя от пистата от първото място и се лиши от още 25 точки. 

Вярно  е, че и в Ред Бул имаха технически проблеми и Макс Верстапен отпадна в два от  първите три старта, но с такива действия от Ферари вероятно загубиха шансовете си за титлата още в първата половина от сезона, макар че според мнозина в по-голяма част от състезанията те са имали най-бързата кола.