След 4 седмична пауза сезонът във Формула 1 се подновява с Гран При на Белгия на пистата „Спа“, 14-и кръг от кампанията. 

Световният шампион Макс Верстапен с Ред Бул води с комфортните 80 точки пред Шарл Льоклер с Ферари и изглежда, че държи титлата в ръцете си. 

Необичайното този път е, че от ФИА направиха промени в правилата в стремеж да ограничат „подскачането“ на колите, оправдавайки това от съображения за безопасност. 

Повечето отбора бяха против начело с Ред Бул и Ферари, но въпреки това бяха въведени промени относно подовете на колите, нещо което се счита, че ще облагодетелства Мерцедес. 

Лидерите бяха обвинявани, че използват т. нар. „еластични подове“, за да намалят подскачането, докато концепцията на Сребърните стрели бе различна и те страдаха от този проблем най-много. 

Сега измерването на износнавено на планката под автомобилите ще бъде много по-прецизно, което ще намали предимството на водещите тимове, като очакванията са те да загубят 2-3 десети на обиколка. 

И все пак изглежда, че това няма да бъде достатъчно на Мерцедес да ги догони, тъй като изоставането на доминанта от последните години е поне 5-6 десети. Все пак в последните състезания Люис Хамилтън и Джордж Ръсел се справят отлично, така че в челото може да бъде още по-оспорвано. 

Иначе за Ръсел няма съмнение, че конкурерните са прекрачили границата и са експлоатирали „сива зона“ в правилника, за да имат предимство. 

„Ще бъде интересно. С промените в правилата може водещите отбори да се приближат до нас. Няма съмнение, че Ферари и Ред Бул са интерпретирали правилата по непозволен начин, за да получат предимство. Все пак няма гаранции за нищо, но тези промени със сигурност няма да им помогнат“ заяви Ръсел.