Босът на Мерцедес Тото Волф намекна за конспирация в Гран При на Нидерландия, заради която Люис Хамилтън не успя да спечели. 

Той имаше предвид странното отпадане на Юки Цунода от братския отбор на Ред Бул – Алфа Таури, което донесе безплатно спиране в бокса на Макс Верстапен и той финишира първи. 

Японецът спря на пистата в 48-ата обиколка, казвайки, че гумите му не са поставени стабилно. Малко по-късно той се прибра в бокса, там колата му бе проверена и той се върна на трасето, за да спре отново само 4 завоя по-късно. 

Това доведе до виртуална кола за сигурност, която помогна на Макс да смени гумите си. По това време Хамилтън бе с по-добрите гуми и изглеждаше, че може да спечели. Впоследствие британецът остана на пистата без да смени гумите си и завърши 4-и, след като на трасето излезе реален сейфти кар. 

„Ако се борихме за титлата, това определено бе нещо, върху което трябва да се обърне внимание. Случилото се вероятно промени изхода на състезанието, което можехме да спечелим или поне имахме шансове да спечелим, макар че нещата вероятно щяха да са на кантар“ заяви Волф. 

Впоследствие стана ясно, че Цунода е имал счупен диференциал, който обаче първоначално не е бил отчетен от данните. Това се е случило впоследствие и затова той е спрял край пистата за втори път. 

Според анализатора на „Скай Спортс“ Пол ди Реста обаче, състезанието няма как да бъде манипулирано по този начин, отчитайки радио-комуникацията между пилот и отбор. 

Хамилтън пък се извини на тима за избухването си, след като в последните обиколки остана на пистата без да смени гумите си и загуби място на подиума, завършвайки 4-и.