Във Формула 1 ще има 6 спринтови надпревари от следващата година, след като най-после бе постигнато споразумение относно броя на тези надпревари. 

Отборите отдавна искаха да се увиличи броя на съботните битки, които са по 3 на сезон, откакто бяха въведени през 2021-а. 

Сега от Формула 1 и ФИА най-после са се разбрали по всички основни точки, въпреки че световната централа смяташе, че спринтовете трябва да останат по 3. 

Те обаче се удвояват, като къде точно ще се проведат ще бъде уточнено допълнително. Вече стана ясно, че сезон 2023-а ще включва рекордни 24 състезания, така че опциите не са малко. 

„Радостен съм, че мога да потвърдя, че от сезон 2023-а ще бъдат провеждани по 6 спринтови надпревари. Новият формат определено постигна сериозен успех от въвеждането си през 2021-а и това много ни радва“ заяви президентът на Ф1 Стефано Доменикали. 

До края на тази година предстои още един такъв уикенд – този в Бразилия. През миналия сезон само първите трима в спринта взимаха точки, докато през този това са първите 8. 

Надпреварата служи за определяне на стартовата решетка за неделния старт, докато традиционната квалификация се изтегля ден по-рано и се съкращава една от свободните тренировки.