От световната автомобилна федерация (ФИА) са направили предложение към Ред Бул във връзка с нарушението на отбора на бюджетния таван за миналата година, съобщи ВВС. Скандалът остава основна тема в падока преди ГП на САЩ. 

Миналата седмица стана ясно, че от отбора са надхвърлили ограничението от 145 милиона долара за 2021-а. Нарушението е с под 5%, но конкурентите реагириха остро и поискаха сериозно наказание. 

В навечерието на надпреварата в Остин, Тексас, британската медия съобщи, че световната централа е предложила сделка на Ред Бул, според която ако тимът се признае за виновен, ще получи минимално наказание и няма да загуби точки от шампионатите при пилотите и конструкторите за 2021-а, ако реши да оспорва. Възможна е обаче и санкция, ограничаваща времето да развитие на колата в аеродинамичния тунел. 

Ако Биковете все пак обжалват  пред световния арбитражен съд, но бъдат признати за виновни, тогава наказанието може да бъде много по-сериозно. Очаква се днес Кристиан Хорнър да разкрие повече подробности по случая и да обяви как ще действат от Ред Бул. 

Иначе снощи двукратният световен шампион Макс Верстапен нападна конкурентите заради искането им за сериозно санкции. „Ние знаем добре какво е позволено и сме наясно с действията си. В крайна сметка това е нещо между отбора и ФИА, но естествено очевидно останалите искат да ни спрат, след като се справяме толкова добре. Това е лицемерно донякъде, но е и нормално. Все пак ставаме все по-силни като отбор“ заяви нидерландецът.