Основателят и собственик на доминанта във Формула 1 понастоящем Ред Бул – Дитрих Матешиц е починал на 78 годишна възраст, съобщиха от тима. 

В отбора бяха информирани за случилото се по-малко от час преди старта на квалификацията за Гран При на САЩ, след като Кристиан Хорнър събра всички служители в бокса. Матешиц се отиде след дълго боледуване, но бе един от най-влиятелните хора в спорта в последните почти 20 години.  

Австрийският бизнесмен е основател на компанията на популярната енергийнта напитка, след което създаде и отбора от Формула 1 със същото име, придобивайки акциите на Джагуар в края на 2004. 

Последва бързо изкачване към върха и 4 поредни титли при конструкторите между 2010 и 2013. Пилотските титли пък вече са 6 – 4 на Себастиан Фетел и 2 на Макс Верстапен. Отборът има 89 победи, 229 подиума, 6248 точки, 79 полпозиции и 84 най-бързи обиколки. 

От Ред Бул не успяха да спечелят квалификацията в памет на Матешиц, след като Карлос Сайнц с Ферари даде най-добро време и ще стартира пръв. Съотборникът му Шарл Льоклер остана втори, но заради сменени компоненти ще започне от дъното на колоната, така че Макс Верстапен ще бъде на втора позиция. 

Топ 10 допълниха Серхио Перес, който също е наказан, но само с 5 места, Люис Хамилтън, Джордж Ръсел, Ланс Строл, Фернандо Алонсо (наказание ще има и за него), Ландо Норис и Валтери Ботас. Състезанието е утре от 22:00 часа българско време.