Пилотът на Алпин Фернандо Алонсо загуби 7-ото си място от Гран При на САЩ след наказание заради протест от Хаас. 

Испанецът бе замесен в сериозен инцидент с Ланс Строл от Астън Мартин, при който канадецът бе виновен и впоследствие наказан с 3 места назад на старта за следващата надпревара. 

При удара колата на Алонсо подскочи сериозно във въздуха, но той успя да продължи и в крайна сметка да вземе добри точки. От Хаас обаче протестираха заради повреденето дясно огледало на колата на съперника, което се откъсна и падна в последните обиколки и бе прието за нещо много опасно. 

В крайна сметка Алонсо бе наказан с 30 секунди, което го смъкна до 15-а позиция, а това изкачи Себастиан Фетел до 7-ото място, а след  това се наредиха Кевин Магнусен, Юки Цунода и Естебан Окон. 

Това обаче може и да не е края на случилото се, тъй като впоследствие от Алпин направиха контра-протест според който жалбата на Хаас е подадена 24 минути след разрешения срок, а освен това от отбора отбелязаха и че по време на състезанието не е показано предупредително знаме на Алонсо, че колата му не е в нормата. Сега се очаква ново решение по въпроса. 

В същото време Джордж Ръсел се извини на Карлос Сайнц, затова че го извади от надпреварата, удряйки го в първи завой. Испанецът стартира от първа позиция и макар и да бе изпреварен от Макс Верстапен, можеше да вземе добри точки, ако не бе удара от пилота на Мерцедес, заради който той бе наказан 5 секунди. 

„Съжалявам за Карлос, тъй като никога не искаш да си замесен в инцидент, при който разрушаваш състезанието на съперник. В ситуацията бях фокусиран върху трите коли  около мен, а и очаквах той да се опита отвън да се бори с Макс. Спрях късно в завоя, но той опита да пресече Верстапен и нямаше какво да направя“ обясни Ръсел, който все пак завърши 5-и.