Вече е ясно къде ще бъдат проведени 6-те спринтови квалификации през следващия сезон във Формула 1. 

Потвърдено бе, че къси състезания, които служат и за определяне на стартовите позиции, ще се състоят на 4 трасета за първи път. Това са пистите в Азербайджан, Белгия, Катар и Остин, Тексас. В Австрия и Бразилия също уикендът ще бъде по-различен, но там вече се проведоха такива надпревари през 2022-а, а на „Интерлагос” имаше и през 2021-а. 

За 2023-а година се удвоява броят на спринтовите квалификации, след като за първите два сезона  те бяха по 3. При определянето на домакините са взети предвид характеристиките на трасетата и къде могат да се правят повече изпреварвания. 

„Тези по-кратки състезания се ползваха с много голям успех до момента и затова нямаме търпение да донесем още емоции на феновете с цели 6 такива събития. Промяната означава, че и в трите дни от уикенда ще има състезателен екшън, а това е много добре за обсолютно всички, които са замесени” заяви президентът на Формула 1 Стефано Доменикали. 

От сезон 2022-а точки от спринта взимаха първите 8 в подреждането, като този, който го спечели увеличаваше актива си с 8, а всеки следващ с по една по-малко.