Състезанията през сезон 2023-а във Формула 1 останаха с едно по-малко, след като бе обявено, че битката за Гран При на Китай няма да бъде заменена. 

Така вместо обявените първоначално 24 надпревари, сега ще се проведат 23, като всички заложени предварително дати остават същите. Състезанието в Шанхай бе насрочено за 16-и април, което означава, че между 3-ия и 4-ия кръг от сезона – Австралия и Азербайджан, ще има пауза от 4 седмици. 

От Формула 1 са преговаряли с различни промоутъри за осигуряването на ново състезание на мястото на Китай, като с най-големи шансове бяха Турция и Португалия, но в крайна сметка споразумение не е било постигнато. 

Спортът трябваше да се върне на китайска земя за първи път от 2019-а, но скоро след обявяването на новия календар, стана ясно, че заради стриктните Ковид-мерки надпреварата в Шанхай е отложена за 4-и пореден сезон. 

Иначе другата по-сериозна новина малко повече от месец преди началото на тестовете, е назначаването на Стив Нилсен за спортен директор на ФИА. Той заемаше ръководна функция във Формула 1 от 2017-а, като в кариерата си е работил в Уилямс, Алпин и Торо Росо. Той трябва да помогне за премахването проблемите свързани ръководенето на състезанията по отношение на рейс-контрола, след няколкото големи скандала напоследък.