Световните шампиони във Формула 1 от Ред Бул вече изостават сериозно в развитието на колата си, след наказанието от ФИА, разкри босът на отбора Крисчън Хорнър. 

Както е известно Биковете бяха глобени със 7 милиона долара, но по-важното бе, че получиха и намаление на 10% от часовете работа във въздушния тунел заради превишаване на бюджетния таван за 2021-а година. 

Според Хорнър това вече сериозно се отразява на тима, който ще гони трета поредна световна титла на Макс Верстапен. До началото на новия сезон има на практика месец, след като първият старт е на 5 март в Бахрейн. 

„Вероятно вече сме с около 25% назад заради наказанието и естествено това вече ни се отразява. Ограниченията ни във въздушия тунел вече значително ни ограничават, но трябва да свикнем. Необходимо е да сме по-концентрирани и по-дисциплинирани по време на симулациите си, така че това е ново предизвикателство. Разполагаме обаче с много способни хора, които ще ни помогнат да бъдем максимално ефективни” заяви Хорнър. 

Той се изказа в подкрепа на бюджетния таван, но и поиска допълнително преразглеждане на някои правила, които дават възможност за тълкуване и се намират в т.нар. „сива зона”. 

„Мисля, че правилата все още са доста незрели, тъй като са едва във втората си година. Те продължават да еволюират и определено смятам, че има някои елементи, които трябва да бъдат настроени” добави Хорнър.