Двукратният световен шампион Макс Верстапен спечели 21-ия полпозишън в кариерата си, след като бе над всички в квалификацията за Гран При на Бахрейн. 

Нидерландецът не даде шансове на конкурентите, а съотборникът му Серхио Перес остана втори, въпреки надеждите на конкурентите, което показа, че Ред Бул са са над всички. 

Пилотите на Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц заеха местата на втора редица, а Фернандо Алонсо остана 5-и, въпреки надеждите за нещо повече. Все пак испанецът и Астън Мартин изпревариха Мерцедес. 

Малко повече от минута и половина след началото на квалификацията тя бе спряна, след като от колата на Шарл Льоклер се отчупиха някои елементи от автомобила и трябваше да бъдат отстранени от пистата, а проблемът вероятно дойде от неравностите по трасето. 

След около 7-8 минути пауза битката бе подновена, а Карлос Сайнц даде най-добро време, като след него се наредиха Ръсел, Льоклер и Алонсо, събрани в по-малко от 2 десети. Следваха колите на Ред Бул. 

В края битката за продължаване напред бе голяма, като Ланс Строл даде 5-о време, а под чертата останаха Логан Сарджънт с Уилямс, Оскар Пиастри с Макларън, Пиер Гасли с Алпин, Кевин Магнусен с Хаас и Ник Деврийс с Алфа Таури. 

Борбата в Q2 също бе голяма, но Макс Верстапен направи отличен тур и бе с 4 десети по-бърз от Хамилтън, а малко след това Чеко Перес излезе втори, на четвърт секунда изоставане. Удар от Ред Бул, защото Алонсо бе с пасив от почти 6 десети. 

В края на сесията Окон и Хюлкенберг се подобриха сериозно, като дадоха 5-о и 3-о време, а Льоклер поведе. Строл пък изхвърли Норис от Q3 в последния момент. Освен пилота на Макларън отпаднаха Ботас и Джоу с Алфа Ромео, Юки Цунода с Алфа Таури и Алекс Албън с Уилямс.  

В Q3 Макс започна с най-добро време, като слезе под минута и 30 секунди и изпревари с 1 десета пилота на Ферари. Следваха съотборниците им Перес и Сайнц, а Алонсо успя да изпревари испанеца и излезе 4-и. Ръсел обаче мина пред него с много добър тур и показа, че Мерцедес не са чак толкова назад. Хамилтън бе 7-и. 

Льоклер пък излезе от колата си в бокса и стана ясно, че няма да атакува първото място, вероятно с някакъв технически проблем. Някои от пилотите пък направиха само по една бърза обиколка в стремежа да запазят по един комплект нови гуми. 

В края Макс свали още от времето си, а Перес изпревари Льоклер за второто място. Сайнц пък мина пред Алонсо и зае мястото на втора редица. След пилота на Астън Мартин се наредиха Ръсел и Хамилтън, а десетката допълниха Строл, Окон и Хюлкенберг.