Фернандо Алонсо загуби третото си място от Гран При на Саудитска Арабия заради наказание след края на надпреварата. 

Минути след приключването на борбата в Джеда стана ясно, че испанецът получава 10 секунди заради неправилно изтърпяване на санкцията си от 5 секунди, която получи в началото заради неправилна позиция на колата за старта. 

Естебан Окон с Алпин получи същото наказание в Бахрейн за същото нарушение, така че стюардите показаха, че са последователни в решенията си. Причината е, че при влизането си в бокса за смяна на гуми, когато е трябвало да изтърпи първата санкция, един от механиците докосва колата преди да са изтекли тези 5 секунди. 

В резултат Джордж Ръсел с Мерцедес завършва трети, а Алонсо става 4-и, след като 5-ия Люис Хамилтън финишира на 10,2 секунди зад него. Пилотът на Астън Мартин губи и 3 точки в генералното класиране, като вместо 30 има 27 и ще трябва да почака още малко за подиум №100 в кариерата си. 

„Неприятното бе за ФИА, защото бях на подиума, празнувах, взех трофея, а след това се оказах с 3 точки по-малко. Освен това не мисля, че е редно да получаваш наказание 35 обиколки след спирането ти в пита. Ако знаехме по-рано, щях да имам възможност да отворя разлика от над 10 секунди пред третия. Все пак не е станало нищо фатално и вече мислим за Австралия. В крайна сметка бяхме по-бързи от Ферари и Мерцедес, така че нещата изглеждат доста добре за в бъдеще” заяви Алонсо.