Бившият бос на Формула 1 Бърни Екълстън призна, че Фелипе Маса е бил прецакан за титлата през 2008-а година, след като напоследък отново се разгоря полемика около случилото се тогава. 

Бразилският пилот на Ферари намекна, че може да потърди първото място по административен път, макар че 15 години по-късно едва ли ще успее. 

Иначе въпросът е свързан със скандалното състезание в Сингапур, за което впоследствие стана ясно, че е била нагласено от умишлена катастрофа на Нелсън Пике – младши, режисирана от отбора, с която той помогна на съотборника си Фернандо Алонсо да спечели състезанието. 

Случилото се прецака Маса, който водеше, но след сбъркан пит-стоп, след който тръгна с маркуча за зареждане и бе наказан, той остана без точки, докато конкурентите му Люис Хамилтън завърши трети. В края на сезона британецът триумфира с точка аванс след изпреварване на Тимо Глок в последната обиколка в Бразилия. 

„Още преди края на сезона тогава аз и Макс Маузли (шефът на ФИА) бяхме информирани за случилото се и признанията на Нелсън Пике-младши пред баща му. Тогава решихме да не разкриваме нищо, за да защитим спорта и да избегнем скандала” призна Екълстън. 

Конспирацията обаче излезе наяве през лятото на 2009-а, когато Рено освободи Пике, а пък той разкри, че му е било казано от шефовете на отбора да катастрофира нарочно. Рено бяха признати за виновни и наказани, но класирането не се промени. 

„В онези години церемонията по награждаването на шампиона в края на годината от ФИА бе недосегаема. Така че Хамилтън получи титлата и всичко бе наред. Ние обаче трябваше да действаме по друг начин и ако нещата бяха разкрити, трябваше да извадим от класирането състезанието в Сингапур. Тогава Фелипе Маса щеше да е шампион. Сега ми е тъжно за Маса, защото той спечели последния старт и бе прецакан, като не получи това, което заслужава. Хамилтън пък имаше огромен късмет. Ако можех да върна времето назад щях да действам по друг начин. За мен обаче Михаел Шумахер остава на върха по титли, въпреки че статистиката е различна” добави той.