Спринтовите уикенди във Формула 1 вече ще бъдат с нов формат. Това стана ясно след промени, приети в навечерието на първия такъв за този сезон – Гран При на Азербайджан в края на тази седмица. 

Разликите бяха приети от Комисията на Ф1, както и от Световния мото-спорт съвет във вторник и ще бъдат приложене и за 6-те спринтови уикенда, които трябва да се проведат през 2022-а година. 

Досега структурата бе следната. В петък се провежда една свободна тренировка, а след това следва квалификация за спринтовата надпревара в събота. Преди нея има още една тренировъчна сесия, а позициите от спринта служиха за подреждането на пилотите за състезанието в неделя. 

Сега нещата се променят по следния начин. В петък отново ще има тренировка, но квалификацията ще служи за определяне на стортовите позиции за неделната Гран При. Съботния ден вече ще включва по-кратка версия на същинската квалификация. В нея в Q3 пилотите ще имат само по един бърз тур, а всичко ще продължава 8 минути. Освен това те ще бъдат задължени да използват определен тип гуми – медиум за Q1 и софт за Q2 и Q3. Разпределението на точките остава същото – първите 8 ще получават такива, като първият ще прибира 8, втория 7 и т.н. 

По този начин промените, които бяха одобрени от всичките 10 отбора, елиминират две от свободните тренировки и трябва да направят забавлението още по-голямо. Тъй като вече спринта няма да служи за квалификация за неделя, се очаква пилотите да поемат повече рискове в битките на пистата. 

Освен в Баку различният тип-уикенди ще бъдат приложени още в Австрия на 1 юли, Белгия – 29 юли, Катар – 7 октомври, САЩ – 21 октомври и Сао Паули – 4 ноември.