Хонда официално обяви завръщането си във Формула 1 като партньор на Астън Мартин от 2026-а година. 

Това се случи в навечерието на Гран При на Монако тази неделя, като японците ще бъдат доставчици на двигатели на отбора, който прогресира сериозно през този сезон с моторите на Мерцедес. 

От 2026-а влизат в сила нови правила свързани със задвижващите системи, така че Хонда официално отново ще бъде част от надпреварите на най-бързите автомобили. 

Компанията се оттегли формално в края на 2021-а, но след това продължи да доставя двигатели на Ред Бул и Алфа Таури под името Powertrains, като сделката е до края на 2025-а. 

„Бих искал да приветствам Хонда и Хонда Рейсинг Корпорейшън в отбора на Астън Мартин. Ние споделяме еднаква амбиция, отдаденост и неуморност, за да успеем на пистата. Те са истински титан в световния спорт с впечатляващи постижения до момента“ заяви собственикът на Астън Мартин Лорънс Строл. 

Неговият тим регистрира сериозен прогрес през този сезон с 4 подиума от 5 състезания на Фернандо Алонсо и второ място в класирането при конструкторите. Партньорството с Хонда трябва да превърне отбора в претендент за титлата. 

От 2026-а компанията ще бъде един от 6-те доставчици на новото поколение двигатели, които ще използват по-екологични горива и ще разчитат повече на електрическа енергия.