Световният шампион Макс Верстапен с Ред Бул спечели Гран При на Монако, за да увеличи още повече преднината си в класирането. 

Нидерландецът записа 39-и успех в кариерата си, след като водеше от старта до финала, но дъждът създаде хаос около 55-ата обиколка и Фернандо Алонсо пропусна шанса си да спечели. 

Испанецът остана втори след стратегическа грешка, а Естебан Окон донесе великолепен подиум на Алпин с третата си позиция. 

Интересно е, че Алонсо започна с гуми хард, което предполагаше максимално късно спиране в бокса. Верстапен бе с медиум, а като цяло стратегиите в отборите бяха разделени между средно твърдите гуми – 10 пилоти и най-твърдите – 9 пилоти. 

На старта всичко мина чисто, като в топ 10 никой не спечели позиция. Ланс Строл пък успя да спука гума и загуби още позиции, а Чеко Перес сложи гуми хард още във 2-ия тур и изчисти задължителното спиране. 

Верстапен започна да се откъсва напред, докато Сайнц притискаше третия Окон, който нямаше добро темпо. Испанецът дори повреди леко предното си крило след контакт със съперника и това трябваше да означава ранно спиране в бокса за смяна на носа, но от Ферари решиха да го оставят на пистата, очевидно след като не губеше време. 
  
Алонсо обаче се оплака от проблем в автомобила и губеше темпо. Макс оставаше спокойно начело, а размествания в топ 10 липсваха. По-назад Перес бе стигнал до 16-о място, като очакваше спиранията на пилотите пред себе си.  

Те започнаха да се случват около 32-33 обиколка, като Хамилтън смени гуми и се върна 8-и. Темпото на Алонсо се стабилизира, а Окон бе забавен с около секунда при своята смяна, но все пак остана пред Сайнц. Макс се оплака от износване на гумите си, а Перес успя да счупи предното си крило в опит да мине пред Строл, който бе затворен с обиколка от Верстапен и направи нова смяна. Алонсо бе на около 7 секунди от лидера в средата на дистанцията. 

Льоклер смени гуми в 45-ия тур, но се върна на 10 секунди зад Хамилтън. Ръсел бе стигнал до третата позиция, а Макс и Алонсо пред него също изчакваха със спирането си в бокса. В един момент заваля и пистата стана хлъзгава. 

Алонсо пръв от водачите спря в пита и сложи гуми за сухо – медиум, което бе голям риск. Последваха още смени, като доста пилоти сложиха интермедии. Това направиха Окон, Хамилтън и Ръсел, а Алонсо направи ново спиране за интермедии, но загуби състезанието, връщайки се все пак втори, но на 18  секунди зад Макс.  

Дъждът обаче бе сериозен и Магнусен сложи гуми за крайно мокро трасе, след като преди това се удари в стената, но успя да влезе в бокса. Същото направи и Перес, а Ръсел бе наказан с 5 секунди заради неправилно връщане на пистата, след като изпусна завой, даде назад и бе ударен от Перес, но и двамата продължиха. 

В един момент дъждът намаля, а Макс въпреки трудностите и пързалянето, поддържаше здравословно предимство пред Алонсо. Окон бе трети, на малко над секунда пред Хамилтън, който бе притискан и от Ръсел. До края имаше 10-11 обиколки, а на пистата започна да се оформя суха линия. 

Верстапен се оплака, че е чукнал стената, но всичко изглеждаше наред при него и така той стигна до триумфа. Алонсо и Окон допълниха подиума пред пилотите на Мерцедес – Хамилтън и Ръсел. Шарл Льоклер завърши 6-и за Ферари, а топ 10 допълниха Пиер Гасли, Карлос Сайнц, Ландо Норис и Оскар Пиастри. 

Серхио Перес с втория Ред Бул остана 17-и след многобройни смени и инциденти. Мексиканецът не добави точки към актива си, като има 105, докато Верстапен вече е със 144. Алонсо подобри актива си до 93, а Люис Хамилтън е с 69.