Фернандо Алонсо разкри кое е довело до грешката на Астън Мартин в Гран При на Монако, която не му позволи да се бори за победата. 

Испанецът се движеше втори, когато заваля дъжд. Той влезе за смяна в 55-ата обиколка и за учудване получи гуми за суха писта. Дъждът обаче се усили и в следващия тур трябваше да спре отново, този път за интермедии, но заради допълнителния стоп се върна на около 20 секунди от Макс Верстапен и това ликвидира шансовете му за победа. 

Ако при първото спиране беше получил гуми за средно мокро трасе, тогава дори и да не бе повел, вероятно щеше да бъде съвсем близо до Верстапен, който спря обиколка по-късно и вероятно щеше да може да го притисне за първото място. 

„Когато спрях за смяна валеше само на 5-и и 7-и завой. Останалата писта бе напълно суха. Прогнозата бе за кратко преваляване и ние просто не очаквахме толкова силен дъжд. При спирането нямаше как да сложа интермедии. Освен това имахме достатъчен аванс, който ни позволяваше при необходимост да спрем отново и може би наистина се застраховахме повече“ заяви Алонсо, който е без победа от 2013-а и в Монако имаше сериозен шанс да прекъсне сушата. 

Според боса на Ред Бул Кристиан Хорнър обаче, отборът му е имал сериозен късмет. „Ние останахме на пистата по-дълго и загубихме време, преди да сложим интермедиите. Ако Фернандо бе сложим тези гуми при първото си спиране, напрежението щеше да се увеличи сериозно. За радост обаче той сбърка и тогава Макс не трябваше да поема излишни рискове“.