Макс Верстапен спечели полпозицията за Гран При на Испания след квалификация изпълнена с много събития и провали на някои от фаворитите заради сложните условия. 

Световният шампион бе най-стабилен и логично с оглед на предимството на Ред Бул, бе над всички. Карлос Сайнц с Ферари остана втори, докато съотборникът му Шарл Льоклер се провали, а Ландо Норис донесе отлична трета позиция за Макларън. 

Началото бе на суха писта, макар че дъждът бе променил условията с наличието на някои влажни участъци, а и температурата на въздуха бе доста по-ниска. Доста от пилотите допуснаха грешки и имаше излизания от трасето, като това се случи дори на Алонсо, както и на Албън, Ботас и Де Врийс. Q1 дори бе прекъсната с червени знамена заради разпръснатия чакъл по трасето, което доведе до известно забавяне. 

След подновяването на борбата някои от пилотите не бяха убедителни, тъй като имаше сякаш мокри участъци на пистата. Пиастри даде невероятно второ време, а Ник де Врийс се завърта за втори път, но успя да продължи.  

Льоклер имаше проблеми и бе доста назад, като 6 минути преди края бе 16-и и съответно застрашен от отпадане. Ръсел също бе в опасната зона, а Перес бе чак 15-и. На всичкото отгоре Шарл бе повикан за измерване от комисарите, което го забави още. Явно някои пилоти просто не можеха да загреят добре гумите си. 

Чеко все пак се измъкна 4-и, а Гасли даде най-добро време. Льоклер не успя да направи добра бърза обиколка и след като няколко пилоти подобриха времената си в  края, Шарл остана 19-и. Просто невероято. Огромен провал за Ферари! Сарджънт бе последен, а отпаднаха още Ботас, Магнусен и Албън. 

Макс вдигна темпото в Q2 като бе с доста голям аванс. Хамилтън направи силен тур с изоставане от 2 десети от лидера, а Перес определено бе колеблив и излезе в чакъла при бърз тур в края, но успя да се върне на пистата. Мексиканецът опита бърз тур, но в крайна сметка остана 11-и. Още един провал за Чеко. Джордж Ръсел също бе жертва за Мерцедес, заедно с Джоу, Де Врийс и Цунода. Темпото на Макларън обаче бе впечатляващо, като Норис бе само на 0.016 от Макс. 

Малко по-късно стана ясно, че е  имало инцидент между Хамилтън и Ръсел и лек удар между тях на старт-финалната права, което бе наистина куриозно и неприятно. Нико Хюлкенберг обаче успя да продължи напред. 

В третата фаза Верстапен отново изглеждаше недостижим, за да запише 4-ия си полпозишън за сезона и 24-и в кариерата. Сайнц даде страхотно второ време и така ще започне от първа редица, а на втора останаха Ландо Норис и Пиер Гасли, следвани от Хамилтън, Строл, Окон, Хюлкенберг, Алонсо и Пиастри. За Фернандо това бе голямо разочарование.