Пилотът на Ферари Шарл Льоклер обяви, че нещо в колата не е било наред, след като остана едва 19-и в квалификацията за Гран При на Испания. 

Монегаскът шокиращо ще започне предпоследен, като е на мнение, че вероятно става въпрос за някаква повреда. 

„На левите завои колата бе просто неуправляема. Първо мислех, че проблемът е в гумите, но не бе така. Просто при левите завои нямах никакво сцепление в задната част. Ще проверим автомобила, но ще съм много изненадан, ако се окаже, че няма нищо нередно“ заяви Льоклер, който отпадна в Q1 за първи път от Монако през 2019-а. 

Колата е в закрит парк, така че промени на този етап по нея не могат да се правят, но ако се окаже утре, че има проблем, тогава Шарл може да стартира от питлейна. 

В същото време от Мерцедес обявиха инцидента между Люис Хамилтън и Джордж Ръсел за „недоразумение“, след като двамата се удариха леко в края на квалификацията и това вероятно попречи на Люис да атакува по-висока позиция, след като трябваше да смени предното си крило. Случилото се също така ще бъде разследвано, но за Тото Волф подобно нещо е абсолютно неприемливо. 

Пиер Гасли от Алпин пък получи двойно наказание от по 3 места заради блокиране на Карлос Сайнц и Макс Верстапен. Французинът даде отлично 4-о време, но сега ще започне 10-и, което праща Хамилтън на втора редица до Ландо Норис.