Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов записа най-успешната си квалификация за сезона, след като завърши 7-и в квалификацията за осмия кръг за годината на “Хунгароринг”. Цолов, който е дебютант във Формула 3, се представи отлично в може би най-трудната квалификация за годината, която започна на мокра писта, на която обаче вече се беше очертала суха траектория.

Цолов се отказа от първата си бърза обиколка, след това записа 14-о време, като сесията беше накъсана от няколко инцидента, които станаха, когато пилотите със сликове започнаха да натискат по-сериозно и инцидентите и завъртанията не закъсняха.

При втория си опит, което всъщност беше и първата наистина бърза обиколка на Никола той излезе втори в класирането с рекорден втори сектор. Пистата обаче изсъхваше много бързо и времената се подобряваха с всеки следващ опит. За пример – за една минута Мари Боя, който беше първи, се срина до 22-о място.

Цолов и АРТ Гран При изчакаха максимално за последния му опит, като 3 минути преди края Никола излезе 6-и с време 1.31,809 минути. И за първи път от началото на сезона извади късмет. По-голямата част от бързите пилоти започнаха да се опитват да завъртят две поредни бързи обиколки в самия край на сесията, но пистата вече беше много суха и гумите им започнаха да прегряват и освен това се получиха сериозни забавяния в последния сектор и по-точно в последните два завоя на “Хунгароринг”.

До края на сесията Никола загуби само една позиция и завърши 7-и, а полпозишънът беше спечелен от Зак О’Съливан, който беше най-бърз в свободната тренировка днес, като Зак постига 1.31,091 минути. Това означава, че Никола ще стартира 7-и в основното състезание в неделя и 5-и в спринта утре, който започва в 10:50 часа българско време.