Макс Верстапен бе най-бърз в квалификацията преди Гран При на Белгия в неделя, но всъщност на първата позиция ще бъде Шарл Льоклер с Ферари. Нидерландецът е с наказание от 5 места и ще започне 6-и, но това бе максимума, който запазва шансовете му за победа. 

Битката се проведе на изсъхващата писта „Спа”, след като в един момент дори се говореше, че квалификацията може да бъде отменена заради лошото време. 

В крайна светка минути преди нейното начало дъждът спря, облаците се разкъсаха и дори слънцето се показа, което бе отлична новина за пилоти и фенове. Рейсконтролът все пак отложи старта на сесията с 10 минути, за да могат условията да се подобрят още. 

Състезателите логично сложиха гуми интермедии за началото на квалификацията, като мнозина от тях се подредиха рано-рано на изхода на питлейна, за да направят възможно най-бързо добра обиколка. 

Времената се подобряваха с всеки тур, което караше всички да въртят обиколки. Норис излетя в чакъла и макар и да не успя да се разбие, сякаш получи някакви увреждания по автомобила, което го постави в риск от отпадане. 

До края на Q1 работата бе много интензивна. Норис успя да се промъкне напред, а Льоклер даде най-добро време. Отпаднаха Албън, Джоу, Сарджънт, Рикардо и Хюлкенберг. 

Във втората фаза усещането бе, че сякаш в един момент ще се стигне и до поставянето на гуми за сухо. Времената продължаваха да падат, а за последните минути голяма част от пилотите сложиха гуми софт, след като се оформи суха линия. 

Окон се удари в стената, но успя да докара колата до бокса. В края мнозина успяха да подобрят времената си, а Верстапен влезе в третата фаза с 10-и резултат. Оскар Пиастри бе най-бърз, а отпаднаха Цунода, Гасли, Магнусен, Ботас и Окон. 

В решаващата фаза Льоклер бе над всички при първите бързи обиколки. Опитите на Хамилтън и Ръсел обаче не бяха достатъчно добри. В края всички направиха бързи турове, а времената продължиха да падат. Макс отново завърши над всички, а след това Топ 10 допълниха Льоклер, Перес, Хамилтън, Сайнц, Пиастри, Норис, Ръсел, Алонсо и Строл. 

Утре от 13:00 ще има квалификация за спринта, който е от 17:30 часа същия ден, като пак има очакване за дъжд.