Бившият пилот от Формула 1 Фелипе Маса е готов да заведе дело и да търси компенсация за загубената по невероятно драматичен начин титла през 2008-а година. 

Адвокатите на бразилеца са атакували босовете на Ф1 и шефовете на ФИА, заради претърпени вреди в резултат на „конспирация“ срещу него. Те искат удовлетворяващ отговор да 14 дни, който ако не получат ще се обърнат към съда. 

Писмо от 8 страници, видяно и от „Ройтерс“, е изпратено до изпълнителния директор Стефано Доменикали и до президента на ФИА Мохамед Бен Сулайем, в което се излагат мотивите за действията на Маса. 

Бразилецът твърди, че е станал „жертва на конспирация, създадена от личности по върховете на Ф1, в сътрудничество с ФИА и ръководството на Формула 1“. 

Както е известно през 2008-а пилотът на Ферари води голяма битка с Люис Хамилтън с Макларън и за секунди дори бе световен шампион преди в последната обиколка в Бразилия британецът да изпревари Тимо Глок и да стигне до заветното 5-о място, завършвайки с точка пред  него в крайното класиране. 

Претенциите на Маса обаче са свързани със състезанието в Сингапур, където водеше, но след катастрофа на Нелсън Пике и объркан пит-стоп, остана без точки. Впоследствие обаче пилотът на Рено призна, че е бил накаран от отбора си нарочно да се удари, за да може съотборникът му Фернандо Алонсо да спечели, което и стана. Впоследствие се появиха признания от боса на Ф1 Бърни Екълстън, че той и тогавашният шеф на ФИА Макс Моузли са знаели за умисъла в действието на Пике, но не са предприели нищо. 

„Ако най-важните хора от Формула 1 и ФИА са знаели за случилото се през 2008-а и не са направили нищо, това не е честно. Аз просто искам справедливост“ каза през май Фелипе Маса, който се отказа през 2017-а. Моузли почина през 2021-а, а и друга ключова фигура от онези години – Чарли Уайтинг, си отиде през 2019-а.