Карлос Сайнц донесе радост на феновете на Ферари, печелейки полпозишън за утрешната Гран При на Италия на „Монца”.

Испанецът, който бе много бърз и в трите свободни тренировки, изпревари само с 0.013 хилядни Макс Верстапен, за да хвърли в екстаз тифозите. Шарл Льоклер с другото Ферари ще стартира трети.

Квалификацията се проведе при различни условия според които пилотите трябваше да карат с гуми хард в първата фаза, с медиум във втората и със софт в третата и бе страшно оспорвана до последно. В края и тримата в челото подобриха обиколките си един след друг, като все пак радостта остана за Сайнц, който бе разследван заради това че е направил твърде бавна обиколка, но се размина с наказание.

„Беше страшно интензивна квалификация. Бяхме на лимита, но в последния тур все пак знаех, че мога да бъда още малко по-бърз и га направих. Когато пресякох финала просто ме побиха тръпки гледайки феновете. Просто невероятна подкрепа и усещане, че можеш да постигнеш всичко. Ще видим обаче дали утре ще можем да се справим с Макс” заяви Сайнц.

В последния момент Джордж Ръсел изпревари Серхио Перес и ще започне 4-и, а десетката допълниха Алекс Албон, Оскар Пиастри, Люис Хамилтън, Ландо Норис и Фернандо Алонсо. Младокът Лиъмв Лоусън даде отличното 12-о време за Алфа Таури, а разочарованието бе за Алпин, след двете коли на отбора не успяха да излязат от Q1.