Макс Верстапен спечели 10-а поредна победа във Формула 1, триумфирайки и в Гран При на Италия на пистата „Монца”, за да се доближи още до третата си световна титла. Така той подобри и рекорда на Себастиан Фетел от 9 поредни успеха. 

Нидерландецът изоставаше в първите обиколки, но отново показа отлична скорост, поведе и след това не погледна назад, въпреки добрата скорост от Ферари. 

Съотборникът му Серхио Перес оформи двойния успех на Ред Бул със силно каране, а Карлос Сайнц завърши трети за Ферари, като в края водеше голяма битка със съотборника си Шарл Льоклер. 

Началото се забави с повече от 20 минути, след като по време на загряващата обиколка Юки Цунода получи повреда и спря край пистата, а организаторите се забавиха да отстранят колата му. 

При старта Сайнц успя да блокира Верстапен и да го остави зад себе си, а Льоклер не съумя да излезе пред нидерландеца, а и трябваше да отбива атака от Джордж Ръсел. 

Сайнц остана пред Верстапен в първите обиколки, но не успяваше да се откъсне. Льоклер също бе близо. В 15-ия тур логичното се случи и Макс изпревари Карлос, чийто гуми се бяха износили. 

След  това Льоклер притисна съотборника си, който първи спря в бокса от двамата за смяна. Верстапен го покри, а след това и Льоклер влезе в пита, като Сайнц успя на косъм да остане пред Шарл след това. 

По-назад също бе интересно, като Хамилтън опитваше да си пробие път напред, след като стартира с гуми хард. Пилотите на Макларън пък не успяваха да се справят с Алекс Албън. 

Контакт между Люис и Пиастри донесе счупено предно крило на австралиеца и наказание от 5 секунди на Хамилтън. В челото Макс се откъсна, а Серхио Перес започна да притиска автомобилите на Ферари. 

В 32-ата обиколка той изпревари Льоклер, а след дълго притискане мина и пред Сайнц. В последните турове голямата интрига бе за третото място между съотборниците във Ферари. 

Льоклер притисна Сайнц и на няколко пъти го атакува, като двамата дори се докоснаха, а монегаскът блокира сериозно и гумите си. Все пак обаче не успя да стигне до подиума, който остана за Сайнц. 

Джордж Ръсел и Люис Хамилтън завършиха 5-и и 6-и, а пот 10 допълниха Алекс Албон, Ландо Норис, Фернандо Алонсо и Валтери Ботас.