С доминиращо представяне Макс Верстапен спечели полпозицията за утрешната Гран При на Япония, 16-и кръг на сезона във Формула 1. 

Нидерландецът бе безгрешен, като остави на повече от 6 десети Оскар Пиастри и Ландо Норис, които донесоха обаче отличен резултат на Макларън с второ и трето място. От Ферари останаха зад тях, а и Перес не бе конкурент. 

Макс оглави класирането в Q1 с около 2 десети аванс пред Ландо Норис, преди в средата на сесията Логан Сарджънт с Уилямс да изпусне колата на излизането на старт-финалната права и се разби за пореден път и доведе до прекъсване на квалификацията. В този момент пилотите на Ферари все още бяха без времена за бързи обиколки. 

След около 15 минути борбата бе подновена, като Сайнц и Льоклер нямаха проблеми да продължат напред. Мерцедес оставаха на секунда от Макс, а освен Сарджънт напред не успяха да преминат още Ботас, Строл, Хюлкенберг и Джоу, а Алонсо бе застрашен, но все пак се справи. Колите на Алфа Таури пък бяха 4-и и 7-и. 

Във втората фаза ситуацията не се промени. Верстапен бе начело, пред колите на Макларън, които даваха заявка за място на първа редица. Льоклер бе на около половин секунда, а Мерцедесите на повече от една и изглеждаха застрашени да отпаднат, след като колите на Алфа Таури бяха в десетката. При последните бързи турове Албон даде много добро 7-о време, Алонсо също премина, а Льоклер оглави подреждането. Хамилтън, Сайнц и Перес също се подобриха, както и Ръсел, който елиминира Лоусън. Цунода обаче се справи, а освен съотборника му отпаднаха Гасли, Албон, Окон и Магнусен. Интересно е, че времената много се сгъстиха и първите 9 се събраха в 4 десети.  

В Q3 Макс направи отличен първи бърз тур, като бе на границата от минута и 29 секунди. Пиастри и Норис бяха на около 5 десети, а Перес на почти секунда и половина. От Ферари пък щяха да направят само по една бърза обиколка. 

Битката така или иначе бе за второто място, след като Верстапен слезе под минута и 29 секунди. Льоклер и Сайнц останаха зад колите на Макларън, докато в последния момент Перес излезе 5-и. Хамилтън и Ръсел бяха 7-и и 8-и, Цунода 9-и, а Алонсо 10-и.