Позицията на Серхио Перес като съотборник на Макс Верстапен в Ред Бул е сериозно застрашена след поредният ужасен уикенд за мексиканеца. 

В Япония той се замеси в инцидент още в началото за който бе наказан, а след това удари Кевин Магнусен и отпадна, като получи нова санкция, заради която бе върнат за 2 обиколки към края на надпреварата.

Перес тотално загуби посоката, макар да спечели 2 от първите 4 състезания и вече изостава със 177 точки от Макс Верстапен, който ще е шампион още в Катар. 

От Ред Бул продължават да твърдят, че Чеко е сигурен за мястото си в отбора за 2024-а, но след силното представяне на Лиъм Лоусън, който бе обявен за трети пилот, както на Биковете, така и на Алфа Таури, именно младият новозеландец е фаворит за позицията. 

„Перес тотално е загубил мотивацията, остротата и концентрацията си. Определено изглежда, че Ред Бул подготвят Лоусън за неговото място“ твърди Ян Ламерс, а и друг анализатор и бивш пилот Робърт Доорнбос споделя подобно мнение. 

„Хелмут Марко определено е приключил с Перес. Чеко имаше своите добри моменти, но те бяха отдавна. Сега създава само проблеми и сам изглежда като глупак“ отчете Доорнбос. 

Във Формула 1 определено няма нищо сигурно, така че след тези слаби представяния мексиканският пилот определено може да се притеснява за мястото си  в спорта.