Макс Верстапен спечели трета поредна световна титла във Формула 1, след като остана втори в спринтовата надпревара в Катар. 

В един от най-доминиращите сезони в историята на спорта, нидерландецът триумфира още след отпадането на съотборника му Серхио Перес няколко обиколки преди края. Той не успя да спечели състезанието, но все пак грабна титлата. 

Иначе състезанието бе много атрактивно, като бе спечелено от Оскар Пиастри с Макларън, което бе фантастичен резултат за него. Зад Макс трети остана другият пилот на Макларън Ландо Норис. 

На старта Пиастри запази първото си място, но Норис и Верстапен се забавиха. Това позволи на Ръсел, Сайнц и Льоклер да спечелят позиции, след като започнаха с гуми софт, докато Пиастри бе с медиум. Лоусън обаче излетя на 2-и завой и това доведе до кола за сигурност. 

След рестартирането Ръсел бе много бърз и успя да изпревари Пиастри, за да излезе начело. Оставаха обаче неизвестните с износването на гумите и дали на по-късен етап изведнъж нямаше да се получи срив при тях. Последва обаче излитане и за Сарджънт и нов сейфти-кар. 

При подновяването Ръсел тръгна отлично, а Пиастри бе атакуван от Сайнц, но с добра защита запази второто си място. В 9-ата обиколка Макс изпревари Льоклер и излезе 4-и, а след това веднага подгони и Сайнц, като го изпревари в следващия тур. 

Някъде в средата на дистанцията обаче, гумите софт сякаш започнаха да губят предимството си и Пиастри започна да настига лидера. Логично австралиецът отново поведе в 11-ия тур, а Норис излезе 5-и, за да се стигне до удар между Перес, Хюлкенберг и Окон и последва трети сейфтикар. Отпадането на Перес пък означаваше, че титлата е за Макс без значение къде ще завърши. 

Борбата бе подновена 5 обиколки преди края, а Макс получи инструкция да бъде внимателен до финала. Пиастри не бе убедителен, но остана лидер, а Льоклер успя да изпревари Норис за 5-ото място. Макс излезе очаквано 2-и 4 тура преди края, като бе на повече от 2 секунди зад Пиастри. 

Норис бързо изпревари двете ферарита, за да заеме 4-ото място, а и Хамилтън прогресираше, стигайки до 7-ото място, а след това и до 5-ото, изпревайки колите на Ферари. Норис пък излезе трети. Победата обаче бе за Пистри, който не даде шанс на Макс, който обаче взе титлата. 

Норис допълни подиума, пред Ръсел, Хамилтън, Сайнц, Льоклер и Албън, които също взеха точки, като за пилота на Уилямс това бе страхотен резултат. 

Предвид ситуацията с гумите обаче, неяснотата за утрешната Гран При остава, като е много вероятно пилотите да бъдат задължени да направят по 3 спирания.