Световният шампион Макс Верстапен спечели полпозицията на Гран При на Сао Пауло във Формула 1 в неделя. 

Нидерландецът се справи най-добре точно преди буря да връхлети пистата „Интерлагос” и ще стартира пръв. Втори остана Шарл Льоклер с Ферари, а пилотите на Астън Мартин Ланс Строл и Фернандо Алонсо ще започнат от втора редица, което бе страхотен резултат за тях. 

Началото на квалификацията бе отложено с 15 минути заради отломки по трасето от предшестващото състезание и това, че пистата трябва да се почисти. 

Дъждът обаче приближаваше, така че за старта всички бързаха да излязат на пистата. Норис направи много силна обиколка и бе с 2 десети аванс пред Хамилтън и 3 пред Верстапен. Времената на пилотите на Ферари, както и на Перес обаче, не бяха добри и те бяха застрашени, тъй като и дъждът бе много близо. 

Льоклер даде първо време, а Сайнц и Пиастри също се подобриха, докато Перес излезе 5-и, преди да бъде изпреварен от Макс. Разликите бяха малки, като в крайна сметка от Q1 отпаднаха Цунода, Рикардо, Ботас, Сарджънт и Джоу. Гасли се измъкна на косъм, а и Перес се приближи до отпадането, но все пак продължи. 

Във втората фаза Макс вдигна темпото, докато двата Макларъна бяха на под 2 десети от него. Дъждът така и не идваше, въпреки тъмните облаци. Сайнц излезе втори, а Норис първи. Хюлкенберг, Окон, Гасли, Магнусен и Албън отпаднаха. Сериозно бе разочарованието за Алпин. 

За Q3 небето стана доста черно и температурата падна. Всички бързаха да запишат бърз тур преди да завали, като при първите опити най-добре се справи Макс, а Пиастри излезе от пистата, но успя да продължи. Очевидно условията се влошаваха драматично, като Норис бе едва 7-и, а и най-накрая заваля, така че в крайна сметка Верстапен спечели полпозицията пред Льоклер, Строл, Алонсо, Хамилтън, Ръсел, Норис, Сайнц, Перес и Пиастри. 
 
Утре следобед е квалификацията за спринта, както и кратката надпревара.