Катастрофа между Естебан Окон и Фернандо Алонсо и първа стартова позиция за Ландо Норис с Макларън, бяха акцентите от квалификацията за спринта във Формула 1 в Бразилия. 

За разлика от вчера, сесията се проведе при отлично и много топло време. Неприятният инцидент се случи в края на първата  фаза, а след това Норис показа, че има амбиция да даде сериозна битка на Верстапен.

Интересното стана в края на първат част, когато Окон се удари с Алонсо и се разби в предпазната стена. Пилотът на Алпин сякаш бе виновен, тъй като загуби леко контрол върху автомобила и не успя да избегне контакта. Ударът бе доста тежък, което доведе до забавяне на втората част от квалификацията. Отпаднаха Окон, Строл, Джоу, Албън и Сарджънт. 

В Q2 пилотите на Мерцедес, както и Норис бяха застрашени, но в последния момент се измъкнаха напред, като Ландо дори даде най-добро време. Магнусен, Хюлкенберг, Гасли, Ботас и Алонсо, който не стартира, не успяха да продължат. Двете коли на Алфа Таури обаче бяха в топ 10. 

В Q3 всички изчакаха, за да направят само по един бърз тур, от гледна точка на пестенето на гуми за утрешното състезание. На излизане от пита пак стана задръстване, но Макс изпревари няколко съперници по алеята. 

В крайна сметка Норис даде най-добро време, с 0.061 аванс пред Макс. Трети приключи Чеко Перес, а топ 10 довършиха Ръсел, Хамилтън, Цунода, Льоклер, Рикардо, Сайнц и Пиастри. Спринтът е тази вечер от 20:30.