Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен триумфира и в Гран При на Сао Пауло, след като водеше от старта до финала и нямаше трудности. 

Победата е 17-а за сезона за нидерландеца и 52-а в кариерата му, с която изпревари Ален Прост и вече е само на един триумф от Себастиан Фетел. 

Ландо Норис отново донесе отличен резултат на Макларън с второто си място, докато Фернандо Алонсо с Астън Мартин се завърна на подиума за първи път от 2 месеца, като завърши трети след много силно каране, като в края той и Серхио Перес направиха шоуто. 

Както се очакваше всички стартираха с най-меките гуми – софт, които се износваха почти толкова бързо, колкото и средните по твърдост – медиум. 

Кошмарът бе за Шарл Льоклер, който излетя по време на загряващата обиколка и се удари доста сериозно в стената от гуми. Монегаскът се оплака от технически проблем и загуба на хидравликата и не успя да стартира. Ужасно за Ферари. 

На старта Ландо Норис се изстреля отлично и излезе втори, зад Верстапен. Хамилтън също мина пред колите на Астън Мартин, докато по-назад Албън се удари с Хюлкенберг и се разби в стената. От случилото се другият сериозен потърпевш бе Магнусен, който също бе ударен и отпадна, а Хюлкенберг успя да продължи. По пистата имаше доста части, така че на трасето излезе кола за сигурност, докато тя бъде почистена. Впоследствие бе обявен червен флаг и състезанието бе спряно. 

Изхвърчала гума пък счупи задното крило на Даниел Рикардо, а и Пиастри имаше технически проблеми. Забавянето бе с около половин час, след което последва нов старт от място. Дани Рик и Пиастри започнаха от пита, а при повторния старт Макс нямаше проблеми да остане лидер, докато Норис задържа Хамилтън, който пък бе изпреварен от Алонсо на 4-и завой и така испанецът излезе трети. Ръсел и Перес бяха 5-и и 6-и, а Строл потъна до 7-ата позиция. 

Норис бе с темпото на Макс и опита атаки в 8-ия тур, но нидерландецът се защити твърдо, а след това вдигна скоростта и дръпна с 2 секунди напред. Перес притискаше Ръсел за 5-ото място, а Ландо спря с атаките, за да пази гумите. 

Чеко успя да изпревари Ръсел в 14-ия тур, а след това отби контрата му, за да заеме петото място. След това подгони и Хамилтън и го изпревари по същия начин в 18-ата обиколка. Алонсо обаче бе с 8 секунди напред. Люис спря в края на тази обиколка и сложи медиум, след като губеше темпо и се върна 11-и. Последва смяна и за Ръсел, а след това и на Перес, който обаче се върна малко зад Хамилтън. Скоро последваха атаки и мексиканецът изпревари отново Люис. В челото Макс бе с 3 секунди пред Норис. 

Алонсо също смени гумите си и се върна на няколко секунди пред Чеко. Макс и Норис спряха заедно в края на 27-ия тур, като разликата дори се увеличи до 4,7 секунди. Ръсел бе близо до Хамилтън, като двамата вървяха 6-и и 7-и. Сайнц обаче бе с добро темпо и мина пред Джордж в 35-ата обиколка, след което подгони и Хамилтън, за да го изпревари по впечатляващ начин. 

Перес бе на около секунда и половина от Алонсо в борбата за третото място, но Чеко не можеше да се доближи още. Гасли пък мина пред Ръсел за 8-ото място, след като Мерцедес определено не вървеше добре. Чеко пресече Алонсо и спря първи за втора смяна, като се върна към софт. Ръсел и Хамилтън също спряха, а от Астън Мартин покриха Перес и Фернандо запази аванса си от над 3 секунди.  Гасли бе пропуснат от Окон и след това успешно атакува Хамилтън, излизайки 8-и. 

Перес стопи аванса на Алонсо до под секунда. Макс спря в 57-ата обиколка, а Норис остана на пистата, като може би в Макларън искаха да завършат без нова смяна и да потърсят победата. Верстапен обаче бе със силно темпо и шансовете на Норис бяха минимални. Ръсел пък бе повикан в бокса, за да отпадне поради повреда, а Ландо спря в 60-ия тур, но се върна на повече от 10 секунди зад Макс. 

Перес започна с атаките срещу Алонсо, но испанецът отби първите. След това майсторски контролираше темпото, но в началото на предпоследната обиколка Перес атакува на първи завой и зае третото място. Алонсо обаче не се отказа и в последния тур си върна позицията, за да завърши с 0.053 на третото място. Иначе по-напред Макс завърши с 8 секунди пред Норис. 

След Алонсо и Перес десетката допълниха  Строл, Сайнц, Гасли, Хамилтън, Цунода и Окон. Въпреки че не успя да се качи на подиума Перес дръпна пред Хамилтън още в класирането при пилотите, като има 258 точки срещу 226 за британеца.