10 млади пилоти караха в първата свободна тренировка в Абу Даби, където в неделя е последното състезание за сезона.

Ред Бул даде шанс дори на двама младоци – Исак Хаджар и Джейк Денис, които замениха Верстапен и Перес, Фредерик Вестю се появи вместо Люис Хамилтън, Роберт Шварцман караше на мястото на Шарл Льоклер, а Пато О’Уорд вместо Ландо Норис. 

Фернандо Алонсо, Естебан Окон, Алекс Албън, Гуаню Джоу и Нико Хюлкенберг също бяха заменени, като само Алфа Таури използва титулярите си, след като по-рано през сезона от отбора бяха дали възможност на млади пилоти да карат тяхната кола. 

Някои от тях логично имаха затруднения с автомобилите, но до сериозни инциденти не се стигна, въпреки че на няколко пъти катастрофата изглеждаше близо. 

Очаквано при това положение най-добро време даде Джордж Ръсел с Мерцедес, но на  по-малко от 3 десети от него остана тестпилотът на Астън Мартин Фелипе Другович, което бе доста добро постижение. Даниел Рикардо и Валтери Ботас останаха трети и четвърти. Младите пилоти на Ред Бул останаха едва 16-и и 17-и, след като имаха някои трудности с болида. В десетката от младоците влезе още само Роберт Шварцман с Ферари, като даде 8-и резултат. 

Втората свободна тренировка е от 15:00 часа и тя ще даде по-ясна представа за съотношението на силите за неделя, когато ще се завърнат и големите имена. Голямята интрига е в битката за второто място при конструкторите, където Мерцедес води с 4 точки пред Ферари.