Уикендът за Гран При на Австралия във Формула 1 започна интересно и дори драматично на „Албърт Парк“. 

Шарл Льоклер бе най-бърз пред Макс Верстапен, като разликата между двамата бе солидни почти 4 десети, след като световният шампион излезе от трасето в един момент и повреди пода на колата си, заради което пропусна началото на втората сесия, като определено денят бе труден за него и Ред Бул. 

Карлос Сайнц се завърна в колата, след като пропусна предишния старт и даде трето време, като най-вероятно ще кара утре и в неделя. Той бе обявил, че ако днес не се чувства добре, няма да се състезава, но изглежда, че всичко е наред. 

Денят ще се запомни и със  сериозната катастрофа на Алекс Албън с Уилямс, който в първата тренировка излетя с висока скорост на един завой и се удари в две стени, като се размина без наранявания, но не кара във втората сесия. 

И други пилоти имаха проблеми със сцеплението, като напуснаха рамките на пистата, включително и Льоклер, а Люис Хамилтън остана едва 18-и, излизайки на няколко пъти от трасето, в поредния доста лош ден за Мерцедес. 

Астън Мартин показа добра скорост с 4-о и 5-о време за Ланс Строл и Фернандо Алонсо, докато Оскар Пиастри отново бе по-бърз от съотборника си в Макларън Ландо Норис, който бе най-бърз в първата сесия, но след това остана 9-и, докато австралиецът бе 7-и. 

Утре от 3:30 е третата свободна тренировка, а от 7 сутринта е квалификацията за състезанието. Макс спечели двата полпозишъна до момента, а след това нямаше проблеми и в надпреварите.