Ред Бул официално потвърди, че легендарният инженер във Формула 1 Ейдриън Нюи ще напусне отбора, след като слухове за това се появиха още преди няколко дни. 

Това ще се случи в началото на 2025-а година, като той няма да бъде задължен да премине период, в който е без отбор и ще може да се присъедини веднага към друг тим. Счита се, че фаворит за привличането му е Ферари, но и Астън Мартин го иска също. 

Реално обаче, Нюи спира още отсега работата по колата на Ред Бул във Формула 1, като ще се съсредоточи върху развитието на хирер-автомобила на компанията. 

„Можем да обявим, че нашият Главен технически служител Ейдриън Нюи ще напусне „Ред Бул Текнолоджи Груп” в първата четвърт на 2025-а година. Той ще се оттегли от дизайнерските си задължения в момента, за да се фокусира върху последното развитие на първият ни хипер-автомоби – RB17. Благодарим на Ейдриън за всичко, което направи за нас, защото той бе с основен принос за спечелените 7 титли при пилотите и 6 при конструкторите и общо 118 победи и 101 полпозиции” се казва в официалната позиция на Ред Бул. 

„Още от дете винаги съм искал да бъда дизайнер на бързи коли. Мечтаех да работя като инженер във Формула 1 и имах късмет това да се сбъдне. За почти 20 години за мен бе чест да бъда с ключова роля за прогреса на Ред Бул, но мисля, че сега е точният момент да оставя работата си на някой друг и да потърся нови предизвикателства за себе си” заяви Нюи. 

Счита се, че той е бил готов да си тръгне веднага, но е бил убеден от Кристиан Хорнър да остане до началото на следващата година. Все пак отношенията между двамата са изстинали напоследък, като мнозина смятат, че раздялата може да накара и Макс Верстапен да погледне в друга посока.