Въпреки трудностите до момента през уикенда, Макс Верстапен отново ще стартира пръв в утрешната Гран При на „Емилиа Романя” на пистата Имола. 

За нидерландеца това бе 8-и пореден полпозишън, с което изравни рекорда на легендарния Айртон Сена, загубил живота си именно на това трасе преди 30 години. Пилотите на Макларън Оскар Пиастри и Ландо Норис изостанаха на по-малко от една десета, докато разочарованието бе за Ферари. 

В първата фаза пилотите на Ферари излязоха с гуми медиум, за да опитат да спестят софт за решаващия етап от квалификацията. Льоклер даде добро време, докато Сайнц първо изостана на около 5 десети от него, но след това се подобри, така че двамата продължиха напред. Верстапен направи добър тур и поведе с около 2 десети пред Норис, който бе оглавил класирането. Пиастри обаче го изпревари и слезе под минута и 16 секунди. 

След това Норис поведе, а разликите бяха доста малки. Алонсо пак излетя от трасето, но този път не се удари. Нико Хюлкенберг изненада всички с отлично време, като след  това се подобриха още Мак, Льоклер и Цунода, Алонсо бе голямата жертна, след като отпадна, очевидно имайки проблеми и ще стартира последен утре. Напред не продължиха още Ботас, Сарджънт, Джоу и Магнусен, а Хамилтън се спаси на косъм с 15-ото си място. 

В Q2 Макс продължи да вдига темпото и слезе  под 1:15.4. Льоклер го изпревари, но Пиастри и Норис бяха близо, а Цунода изпревари Верстапен и излезе втори. Японецът наистина бе страхотен. Хамилтън и Ръсел се измъкнаха напред, но Чеко Перес отпадна, изоставайки на 0.015 от десетия. Отпаднаха още Окон, Строл, Албън и Гасли, но провалът бе за Ред Бул, докато Даниел Рикардо и Нико Хюлкенберг допълниха десетката. 

В Q3 Верстапен и Норис слязоха под минута и 15 секунди при първите си бързи обиколки, докато Льоклер не успя и остана трети, а Карлос Сайнц едва 5-и. При последните турове Сайнц не успя да прогресира, докато Льоклер остана трети на една десета от лидера. 

Макс вдигна още темпото си и спечели полпозицията, докато Пиастри и Норис заеха второ и трето място, като бяха на под 1 десета от нидерландеца. Разочарованието бе за Ферари с 4-о и 5-о място на Льоклер и Сайнц, а след това се подредиха Ръсел, Цунода, Хамилтън, Рикардо и Хюлкенберг.