Шарл Льоклер с Ферари за трети път в кариерата си спечели квалификацията преди Гран При на Монако и ще стартира пръв в утрешната класика по улиците на Монте Карло. 

Въпреки някои някои трудности пилотът на Скудерията бе над всички по домашните си улици. След него се нареди Оскар Пиастри с Макларън, а на втора редица ще бъдат Карлос  Сайнц и Ландо Норис, така че битката сякаш ще бъде между Ферари и Макларън. 

Световният шампион Макс Верстапен остана едва 6-и, след грешка при последния си бърз тур и това сложи край на серията му от 8 поредни полпозиции и ще усложни доста нещата за него в утрешния старт. 

В Q1 разликите бяха много малки, като първият тур на Льоклер не бе никак добър и той се смъкна до 16-о място в един момент. След това се подобри, но остана далеч от челото преди в последните минути все пак да излезе начело. Перес бе доста бавен и бе застрашен от отпадане, а колите на Хаас бяхо доста бързи. Норис се оказа 18-и малко преди края, но все пак се измъкна напред, докато големите жертви бяха Алонсо – 16-и и Перес – чак 18-и. Огромен провал за Ред Бул и мексиканеца. Ръсел и Хамилтън бяха 1-и и 2-и, а Сарджънт остана 17-и, докато на последна редица се подредиха Ботас и Джоу за Заубер. Разликите обаче бяха минимални. 

Във втората фаза Макс продължи да бъде бърз, а резултатите да се подобряват. Окон и Цунода се справяха добре, докато Льоклер изоставаше. Пиастри поведе, сваляйки 3 десети от времето на Верстапен, а Ръсел изпревари нидерландеца, преди Льоклер да мине пред него. Норис завърши на върха, с минимален аванс пред Макс, а първите четирима бяха събрани в 1 десета. Отпаднаха Окон, Хюлкенберг, Рикардо, Строл и Магнусен. В третата фаза обаче влязоха Гасли, Цунода и Албон. 

Льоклер направи добър първи бърз тур от 1.10:4, докато Макс допусна грешка, преди след това да се подобри. Следваха Пиастри, Верстапен, Сайнц, Ръсел и Норис, но всички имаха по още един опит. В тях Сайнц и Макс направи по 2 подготвителни обиколки, като Хамилтън се подобри, но остана 4-и. Ръсел обаче се изкачи до 3-о място, а Макс удари леко стената и не успя да завърти обиколка. Льоклер подобри още от времето си и стигна до полпозицията, пред Пиастри и Сайнц. След това се подредиха Норис, Ръсел, Верстапен, Хамилтън, Цунода, Албън и Гасли. Състезанието е утре от 16:00 часа.