Ландо Норис с Макларън спечели по фантастичен начин полпозицията за утрешната Гран При на Испания във Формула 1. 

Макс Верстапен изглеждаше над всички със сериозен аванс, но в последния момент британецът успя да излезе начело и измъкна първата стартова позиция. 

Зад тях се подредиха автомобилите на Мерцедес – Хамилтън и Ръсел, докато пилотите на Ферари останаха 5-и и 6-и. Състезанието е утре от 16:00 часа. 

Макс направи отлична първа бърза обиколка в Q1 и зададе темпото, но Льоклер успя да го изпревари, макар и само с 0.05, докато още малко по-назад бяха Норис и Сайнц. Условията обаче се промениха, като стана по-хладно заради появилите се облаци. 

Все пак фаворитите нямаха проблеми да преминат напред. Алонсо се измъкна напред в последния момент, а Хамилтън даде най-добро време, което потвърди прогреса на Мерцедес. Под чертата останаха Магнусен, Цунода, Рикардо, Албън и Сарджънт, като това бе голямо разочарование за пилотите на РБ и тези на Уилямс, които отпаднаха. 

В Q2 времената продължиха да падат, като Макс стигна до 1.11.653, изпреварвайки с малко над 2 десети Норис и Сайнц. Хамилтън имаше обаче проблеми, след като температурата падна до 24 градуса и това явно се отразяваше зле на автомобила му. Люис все пак излезе втори след отличен тур, а и Ръсел се измъкна напред. Фернандо Алонсо остана 11-и и отпадна с изоставане от едва 0.019 от Естебан Окон. Ботас, Хюлкенберг, Строл и Джоу не успяха да продължат, но пък двете коли на Алпин влязоха в третата фаза, както и Чеко Перес, който в предишните 2 състезания не успя да излезе от Q1. 

В третата част Верстапен отново бе с отличен тур, с който излезе начело, а Норис остана на малко над една десета от лидера. Още малко по-назад бе Хамилтън, а и Ръсел, които обаче оставиха колите на Ферари зад себе си, след като Сайнц и Льоклер бяха с изоставане от над две десети и половина. 

Пиастри сбърка и при двете си бързи обиколки и остана без време, което го прати в средата на колоната. В крайна сметка изглеждаше, че Макс ще остане недостижим, който свали още от времето си, но в последния момент Ландо Норис го изпревари с 0.020 и грабна полпозицията. Люис Хамилтън и Джордж Ръсел досеноха втора редица на Мерцедес, а Льоклер и Сайнц останаха на трета с колите на Ферари. Десетката допълниха Гасли, Перес, който ще бъде с 3 позиции назад заради наказание, Окон и Пиастри.