Маверик Винялес (Испания, Aprilia Racing) спечели спринта за Гран при на Португалия в клас MotoGP, втори кръг от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта. Победата бе първа в спринтовите състезания в кариерата на 29-годишния Винялес.

Испанският пилот финишира за 19:49.636 минути. Той изпревари Марк Маркес (Испания, Gresini Racing-Ducati), завършил на 1.039 секунди от Винялес и Хорхе Мартин (Испания, Pramac Racing-Ducati), с изоставане от 1.122 секунди. Мартин ликува в спринта в началото на март по време на първия кръг за сезона в Катар.

Марк Маркес стартира осми днес, но се пребори за първи подиум за сезона, изпреварвайки Хорхе Мартин в последната обиколка.

Шампионът от последните две години Франческо Баная, който започна с победа и новия сезон в клас MotoGP в Катар преди две седмици, финишира четвърти в спринта в Португалия след като направи грешка четири обиколки преди края.

"Честно казано, много съм щастлив, че съм обратно на върха. Трябва да се концентрирам върху утрешното състезание, но нека се насладя на победата днес. Това е първата ми победа за отбора", коментира Маверик Винялес.

"Утрешното състезание ще бъде още по-трудно. Направих грешка в квалифисацията, която моше да избегна. Отборът свърши добра работа с възстановяването на мотора", каза Марк Маркес.