Испанецът Алейш Еспаргаро (Aprilia Racing) спечели спринта за Гран при на Каталуния в клас MotoGP, шести кръг от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта.

Еспаргаро, който бе най-бърз и в квалификацията за неделното състезание на родна земя, финишира за 20:01.478 минути в интригуващата надпревара, съпътствана и от доста падания.

Втори във включващото 12 обиколки спринтово състезание днес завърши шесткратният световен шампион Марк Маркес (Испания, Gresini Racing-Ducati), на 0.892 секунди от Еспаргаро, а третото място на пистата в Каталуния зае Педро Акоста (Испания, Red Bull GASGAS Tech3), с изоставане от 1.169 секунди.

Лидерът в класирането при пилотите Хорхе Мартин (Испания, Pramac Racing-Ducati) се нареди на четвърта позиция, на 2.147 секунди от победителя.

Шампионът в клас MotoGP от последните две години Франческо Баная (Италия, Ducati Lenovo Team) не завърши състезанието след падане в 11-ата обиколка.

Хорхе Мартин увеличи аванса си на върха в генералното класиране при пилотите на 135 точки, пред Маркес, който има 98 и Енеа Бастианини (Италия, Ducati Lenovo Team) с 94 точки. Той завърши на пето място в спринта, с изоставане от 2.980 секунди. Баная вече е четвърти в подреждането с 91 точки, а победителят от днес Алейш Еспаргаро се намира на осма позиция с 63 точки.