Старши треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Ина Ананиева очаква тежко състезание на първите европейски игри в Баку.

В столицата на Азербайджан в турнира по художествена гимнастика България ще бъде представена от националния ансамбъл за жени и индивидуалните състезателки Мария Матева и Невяна Владинова.

"Имахме много успешно състезание в Ташкент с два златни и един сребъден медал, изключително представяне. В Баку предстои тежко състезание. Ще участват 13 отбора, включително и Беларус, който получи "уайлд кард". Всичките ни конкуренти ще са там, без Япония. Много ми се иска момичетата да изиграят без грешка съчетанието си с ленти. Това са моите очаквания, а вашите сигурно са медал. Ако си изиграят композициите ще имаме медал", каза Ананиева на пресконференция днес.

"Момичетата са здрави. Няма сериозни контузии. Това е важно състезание, но по-важното е световното първенство в Щутгарт, където ще се раздавам квоти за олимпиадата в Рио де Жанейро. Не подценяваме тези европейски игри. Ще имаме и нови трика", добави треньорката на ансамбъла.

Гимнастичките също очакват да изиграят съчетанията си без грешка.
"За нас всяко едно състезание е важно. След всяко състезание си правим равносметка. Последното в Ташкент беше много успешно. Надявам се в Баку да си изиграем лентите без грешка", каза капитанката Михаела Маевска.

"Ние не мислим за медали и класиране, когато отиваме на състезание. За нас най-важното е да играем без грешка, което е трудно. На ленти все още не сме играли без грешка и се надявам, че сега в Баку е точното място да го направим. Надявам се да се представим добре и ако го направим то тогава трудът ни ще бъде възнаграден", заяви Ренета Камберова.

"След последното състезание имаме по-голяма увереност. Подготовката върви спокойно, лентите се получават на тренировка, надявам се да бъде така и в Баку. Всяко състезание е само за себе си. Един път може да си на върха, а друг път долу", каза Християна Тодорова.

"Надяваме се да имаме късмет в Баку и да си изиграем съчетанията. Не гледаме конкуренцията, знаем какво трябва да направим и се опитваме да го постигне", заяви Цветелина Найденова.

Ина Ананиева каза още, че знаят каква ще бъде атмосферата в Баку, защото през миналата година европейското първенство се проведе там.

"Знаем всичко за Баку, наясно сме какво ни очаква. Конкуренцията са ни 5-6 отбора - домакините, Русия, Израел, Италия, Испания, Беларус. Нищо няма да ни изненада", каза тя. След европейските игри момичетата ще получат една седмица почивка, след което ще имат възстановителен лагер във Велинград и след това лагер на Спортпалас във Варна.

До световното първенство в Щутгарт през септември българките ще участват на турнирите от Световната купа в София и в Казан (Русия) през август.