Група от антидопингови агенции излезе с предложение на спортисти, които се връщат от наказание за употреба на допинг, да им бъде забранено да се качват на подиума и да не взимат от паричните наградни фондове.

Институтът на Националните антидопингови организации обяви, че идеята е плод на дискусии и излязла от 37 института, както и от спортисти, в това число олимпийски медалисти и световни шампиони.

Групата, която се нарича iNADO, обяви становището си, според което спортисти, употребявали допинг и след това чисти и отговарящи на условията за състезанията "никога повече няма да имат право да застанат на подиума, да получат парични награди и да притежават национални и световни рекорди". 

Групата iNADO заявява също така, че "загубата на медали и честта да бъдеш на подиума боли толкова силно, колкото и допингът обезсърчава чистите спортисти, проиграли медали или рекорди от допингирани спортисти.

Според организаторите на конференцията в Женева, повече от 20 елитни спортисти са взели участие в работата й, но те отказаха да назоват имената им.