Председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова заяви, че около 20 български спортисти ще участват на зимните олимпийски игри в Пьончан 2018. В интервю за БНТ Костадинова добави, че шансове за медали имат сноубордистите Радослав Янков и Александра Жекова, както и състезателите по биатлон.

Председателят на БОК се надява това да бъде "най-добрата българска зимна олимпиада".

"20 спортисти ще покрият нормативи за участие. Винаги на зимна олимпиада ние пътуваме с по-малка делегация. Има хора, на които може да се разчита много. Няма да казвам имена, но това са мъж и жена от сноуборда, както и нашите биатлонисти. Дай Боже, някой да има шанс и късмет да реализира това, за което се е готвил четири години. Дай Боже, всички да са живи и здрави, да имат своя шанс и вие като журналисти да отразите, Дай Боже, най-добрата българска зимна олимпиада", заяви Костадинова пред националната телевизия.

Тя коментира и предстоящото заседание на Изпълкома на МОК, на което трябва да бъде взето решение относно участието на Русия на Игрите в Пьончан.

"От моя гледна точка, който е сгрешил, който е злоупотребил трябва да бъде наказан. Но спортисти, които нямат никаква вина трябва да участват. Всяка държава трябва да си участва под собствен флаг, а не под независим. Стискам палци, надявам се МОК да вземе най-точното решение и Русия да бъде допусната под собствен флаг", добави Стефка Костадинова.

Изпълкомът на МОК ще заседава утре в Лозана, след което се очаква да бъде обявено официално дали Русия ще може да участва със свой отбор на зимната олимпиада в Пьончан, която ще се проведе от 9 до 25 февруари догодина.