Филаделфия Ийгълс спечели Супербоул за първи път в своята история след невероятен мач, оправдал напълно марката НФЛ. "Орлите" триумфираха с трофея "Винс Ломбарди" след третото си участие във финалния мач, в който надиграха "Ню Инглънд Пейтриътс" с 41:33.

"Патриотите" опитаха да повторят подвига си от 2004 и 2005 г., когато спечелиха в две поредни години, но бяха спрени от вдъхновения тим на "Филаделфия". След невероятния обрат, донесъл победата на "Ню Инглънд пейтриътс" в Супербоул преди година, никой не вярваше, че може да има по-драматичен мач. "Орлите" обаче направиха невероятен мач и предвождани от куотърбека си Ник Фолс си върнаха за загубата от "Пейтриътс" през 2005 г.

Фолс се представи отлично, като подаде за три тъчдауна и сам отбеляза един във втората четвърт. Куотърбекът подаде пасове за 373 ярда в двубоя и стана първият играч в историята на Супербоул, който подава за тъчдаун и сам отбелязва такъв.

Заслужено Фолс, който до декември беше резерва, но замени контузения си съотборник Карсън Венц, беше избран за MVP на финалния мач, пише вестник "Дневник".

"Затова се трудихме цяла година. Миналият сезон беше много труден, но момчетата не се изплашиха и бяха невероятни. Исках да бъдем агресивни и да оставим топката в ръцете на Ник, е получи се", каза треньорът на "орлите" Дъг Педерсън.

"Филаделфия" е и едва четвъртият отбор, който печели Супербоул, след като в предходния сезон е имал отрицателен баланс в шампионата. Преди година "орлите" бяха със седем победи и девет поражения, но през този преобразиха играта си.

"Хората във Филаделфия не спряха да ни подкрепят, а ние не ги разочаровахме. Преди мача казах, че това не е битка между мен и Брейди, а битка на отбори. Ние ги победихме като отбор, заедно", каза Фолс, който отдаде заслуженото на своите съотборници.

Великият дует Том Брейди и треньорът Бел Беличик не успя да добави шести шампионски пръстен за последните 18 години в осмото си участие на "Супербоул". Куотърбекът беше сполетян от проклятието на играча MVP. Брейди, който беше избран за най-полезен през сезона, е деветият състезател, който достига до Супербоул в същата година и не успява да спечели. За последно това направи Кърт Уорнър през 1999 г.

Брейди е куотърбекът с най-много победи на Супербоул – пет, но не успя да излезе еднолично в историята на НФЛ за състезател с най-много титли. Пет пъти Супербоул е печелил и лайнбекърът Чарлс Хейли. В същото време Брейди е и вторият куотърбек по брой на загуби в мача за титлата – три. С повече е само Джим Кели при това четири поредни (1991-1994).

Джъстин Тимбърлейк беше звездата в почивката на двубоя. Поп певецът пя за трети път на Супербоул, но за първи беше сам. Той направи препратка към покойния Принс, който е родом от Минеаполис, където се проведе 52-ото издание на Супербоул.

Шоуто на почивката продължи повече от 30 минути, а Тимбърлейк изпълни 11 песни. За първи път от 2012 г. по време на паузата нямаше пиротехнически ефекти.

Традиционно "Ню Инглънд" започна консервативно мача и както винаги се случва в ерата "Беличик" - не отбеляза тъчдаун в първата четвърт. След първите 15 минути резултатът беше 9:3 за "орлите" след тъчдаун на Алшън Джефери и шут за три точки на Джейк Елиът. Той пропусна и още един изстрел, а точен при фийлд гол за "патриотите" беше Стивън Гостковски.

Във втората четвърт обаче десният крак на Гостковски му изневери и той пропусна два от трите си изстрела. "Филаделфия" отбеляза втори тъчдаун след 21-ярдов спринт на ЛаГарет Блаунт, но "патриотите" отговориха с впечатляващ рейд на Джеймс Уайт, който също отбеляза тъчдаун.

Рънингбекът на "Ню Инглънд" отбеляза четвъртия си тъчдаун на Супербоул, с което се нареди на трето място в историята.

Точно преди почивката обаче Фолс взе нещата в свои ръце. При четвърти даун в близост до енд зоната на "патриотите" куотърбекът на "орлите" взе екстравагантно решение, като остави топката за своите съотборници, промъкна се необезпокояван покрай защитата и получи пас от Трей Бъртън, за да отбележи тъчдаун.

След паузата Брейди и компания натиснаха по-здраво и след по-малко от три минути Роб Гронковски улови пас на куотърбека си. До края на третата четвърт двата тима си размениха по още един тъчдаун – Клемът за "Филаделфия" и Крис Хоугън за "патриотите", но шоуто беше в последната част.

Финалните 15 минути започнаха с точен изстрел на Джейк Елиът за три точки, но след втори тъчдаун на Гронковски и допълнителна точка на Гостковски, "Пейтриътс" бяха за първи път напред в резултата.

При по-малко от три минути до края резултатът беше 33:32 за "Ню Инглънд", но притежанието беше за "Филаделфия". Дебютантът в Супербоул Фолс не се притесни и подаде нов тъчдаун пас този път на Зак Ерц. Тайд ендът на "орлите" направи невероятно хващане, въпреки че беше паднал, а след видеоповторение съдиите решиха да признаят тъчдауна.

Екстравагантно решение с атака за още две точки на Фолс не сполучи и така се стигна до 2:21 минути с притежание за "Ню Инглънд". Том Брейди, който преди това имаше 11 победи след обрат в последната четвърт, четири от които на Супербоул обаче се пречупи.

При втори даун за два ярда 40-годишният ветеран беше повален на земята и изгуби притежанието на топката. Брендън Греъм, който не направи нито един сак преди това в мача, докосна минимално топката, но я изби от ръцете на Брейди точно преди той да я хвърли.