Никой не е тръгвал да спасява алпиниста Боян Петров, разкри колегата на българина в експедицията за покоряване на върха Шиша Пангма Себастиано Валентини. Той опроверга информациите от последните два дни, че екип от шестима спасители е тръгнал да търси следи от Петров.

Според разпространените новини групата е стигнала във вторник до лагер 1 (6700 м). След това се е върнала в базовия лагер, а в сряда е тръгнала към лагер 2 (7000 м). "Това са фалшиви новини - каза пред "България Днес" през сателитния телефон от базовия лагер под Шиша Пангма Себастиано Валентини. - Атмосферните условия са много лоши. Нямаме никакви новини за Боян. Ветровете са изключително бурни. Надяваме се утре времето да е по-добро."

Днес се очакват доста по-добри условия. Сутринта вятърът ще бъде само 15 км/ч, а времето ще бъде слънчево. Водата и топлината са ключови за оцеляването на изчезналия български алпинист Боян Петров, заяви американската легенда Алън Арнет. Катерачът е в неизвестност от 3 май.

"Имало е хора, които са оцелявали в подобни условия по пет и повече дни - припомни Алън Арнет, който редовно е канен за специален анализатор на най-големите телевизии в САЩ. - Всичко зависи дали ще се предпази от хипотермия (б.а. - ниска температура на тялото). Съхраняването на топлината е много важно. Не е проблем да изкара без храна, но водата и хидратацията на организма могат да бъдат сериозен проблем."

За последно Петров е бил забелязан да тръгва от лагер 3 в атака на Шиша Пангма (8027). 14-ият най-висок връх на планетата беше първата цел от плануваната експедиция за 2018 г. на българския алпинист. "След напускане на лагер 3 има изкачване по стръмна стена с потенциална опасност от лавини - описа маршрута Алън Арнет, който има неуспешна атака на върха през 2007-а. - Когато се изкачиш горе, следва един много остър гребен със спускания и изкачвания. Той отвежда до същинския връх. През годините много хора, които са стигнали до предната част на върха, са спрели, защото пресичането на опасния гребен може да е смъртоносно." Арнет обясни, че лошото време, ниската видимост и бурните ветрове правят много трудно слизането от лагер 3 до лагер 2. Това е един от вариантите, при който Боян би могъл да намери подслон.

"Възможно е, но това си е чиста спекулация - допълни американецът. - Всичко зависи откъде точно идва. При спускане от лагер 3 има склон с наклон 28-38 градуса. Боян е много опитен и често катери сам, затова е вероятно да е останал на мястото, където се е намирал при влошаване на времето."

Арнет и Петров се срещнали през 2014-а на един от най-опасните върхове в света - К2. "Той катереше в близост до Черната пирамида. Поговорихме за условията, а той ми каза, че точно е покорил Броуд Пик. Възхищавам се на този млад мъж. Той беше силен и уверен и не използваше допълнителен кислород. През годините поддържахме връзка."