Българският алпинист Дойчин Василев изрази мнението си за изчезването на своя колега Боян Петров, който не беше открит след мащабна спасителна акция на Шиша Пангма.

"За мен съществува само един въпрос и той е "защо?". На него обаче би могъл да отговори единствено Боян", каза в студиото на "България сутрин" алпинистът Дойчин Василев.

Той сподели, че според него инцидентът, на който българинът стана жертва, се е случил между последния лагер и върха на Шиша Пангма.

"Боян Петров е достатъчно опитен алпинист, за да се справи в планината. За да не се върне значи е бил обездвижен, това го е възпрепятствало", посочи Дойчин.

Той допълни още, че мястото между централния и главния връх на Шиша Пангма е много опасно за сам човек заради снежните навявания. По думите му няма проблем то да бъде преминато успешно, когато в експедицията обаче има няколко човека.

Защо финалният доклад с хронология на спасителната операция за Боян Петров повдигна нови въпросителни около съдбата на големия българин, четете в Bulgaria ON AIR.