Ансамбълът на България стартира по блестящ начин участието си на Европейското първенство в Гуадауахара, Испания. Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова получиха рекордна за тях оценка от 23.100 точки  за изпълнението си с пет обръча и поведоха в многобоя.  
 
Втори се наредиха рускините с 22.500, а трети италианките с 21.800. Играха общо 19 ансамбъла.
 
"Децата се представиха много силно. Изключително съм доволна, надявам се и утре да играят толкова добре. Ние работим винаги да сме по-добри, надяваме се да се получи", заяви треньорката на тима Весела Димитрова пред БНТ.
 
Българският тим се класира за финала на пет обръча, който е в неделя. При ансамблите в Гуадалахара има многобой и финали на отделните уреди, а освен това и отборно заедно с девойките. 
 
В отборното класиране България заема второто място след първия ден с обща оценка 88.325 т., първата позиция е за Русия с общ резултат 93.650, а трети е отборът на Украйна с 86.225 т.
 
След изпълнението на българките стана ясно, че българската съдийка Даниела Велчева е припаднала по време на състезанието.