Българският ансамбъл по художествена гимнастика успя да запази мястото си на почетната стълбичка като извоюва бронзовия медал на световното първенство в Баку (Азербайджан).
 
Момичетата на Весела Димитрова в състав Симона Дянкова, Лаура Траатс, Стефани Кириякова, Мадлен Радуканова и Ерика Зафирова изиграха стабилно съчетанията си с 3 обръча и 2 чифта бухалки, както и с 5 топки и грабнаха отличието в многобоя с общ резултат от 58,000 т. (28,800 т. за първото и 29,200 т. за топките).
 
Така нашите грации защитиха бронза си от миналата година, когато записаха същото класиране на Световното първенство в София.
 
Те играха в по-неблагоприятния първи поток, като повечето от останалите им конкуренти като Русия, Италия и Белерус бяха във втората група. Въпреки това българките показа завидната си класа и психика и не допуснаха груба грешка в нито една от композициите си. 
 
За съжаление обаче съдиите отново се превърнаха в главните действащи лица, след като бяха леко пристрастни и дадоха златния медал на тима на Русия.
 
Сборная започна не особено убедително в съчетанието с обръчи и бухалки, където допусна доста грешки, но получи оценка с едва 1 десета по-малко от българките – 28,700 т. Второто им съчетание – с 5 топки пък бе пълен хаос, гонене на уреда и други грешки, но това не попречи на реферите да им дадат безпрецедентната оценка от 30,000 т. и да ги направят световни шампионки със сбор от 58,700 т. 
 
Със сребърен медал пък остана тимът на Япония, който също като България игра стабилно и получи малко по-високи оценки от ансамбъла ни, за да събере сбор от 58,200 т.
 
Утре състезанието за нашите гимнастички започва отначало, защото тогава ще са финалите на отделните уреди. Ансамбълът ни се класира и за двата финал и ще се бори със зъби и нокти за нови медали. Надпреварата започва от 13,30 часа.