Българският сумист Даниел Иванов-Аоияма оглави еднолично класирането на пролетния турнир “Хару башьо” в Осака. Три кръга преди края борецът от Елхово е на върха в подреждането, изпреварвайки великия шампион Хакухо.

В днешния 12-и ден от маратона Даниел срази Митакеуми, като го изтика извън очертанията на дохьото с техниката “ошидаши”. Българинът поведе в класирането с актив от 11 победи и едно поражение, след като фаворитът за титлата Хакухо претърпя втора загуба. Именитият монголец бе победен от Шодай, който за втори път в кариерата си успя да пребори “Белия феникс”.

Така Аоияма е с отлични шансове да завоюва Купата на Императора за първи път в кариерата си. Съперник на нашия сумист утре в 13-ия ден ще бъде Таканошо. “Синята планина” води с 2-1 в преките двубои с Таканошо, който има три загуби дотук в Осака. Даниел Иванов само веднъж в кариерата си досега имаше шанс да се пребори за Купата на Императора през 2017 г., но тя му се изплъзна в последния кръг. Хакухо пък се бори за 44-и трофей в кариерата си. Заради коронавируса за първи път в историята класически турнир по сумо се провежда без публика./БГНЕС