Броят на заразените с коронавирус у нас към този момент е 242-ма души, като новите случаи от днес са 22, съобщи на традиционния брифинг началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Новите случаи са 22 - 16 от тях са в София, 1 в Сливен, Пловдив – 2, един в Плевен и двама в Благоевград, съобщава Dnes.bg.

Болният от Сливен няма нищо общо с другите случаи, в Пловдив случаите също нямат нищо общо с останалите известни до тук в града. В Благоевград става въпрос за семейство, което също няма общо с останалите случаи в областта.

Към момента от 242-ма заразени от началото на епидемията у нас, в момента има 40 души, които са в болница. По света днес болните са нараснали с почти 100 000 души, съобщи Мутафчийски. Той изясни, че психиатрията във ВМА в момента е отделена за военнослужещи, които имат и ще имат нужда от лечение.

Генерал Мутафчийски посочи, че предстои среща със Светия синод по повод службите в църквите в момента на епидемия. Той похвали премиерът Бойко Борисов, че спазва всички препоръки на щаба. Борисов дори се топлел на един малък радиатор в Министерския съвет, защото централната климатична инсталация в сградата е спряна като мярка срещу разпространението на вируса.

На зададен от репортер въпрос дали във ВМА се използва високотехнологичната носилка, Мутафчийски посочи, че тя е предназначена за много по-тежки заболявания като например ебола, които са различни от коронавирус.

Малко преди заседанието стана ясно, че здравният министър Кирил Ананиев отмени издадената заповед, с която временно беше забранено влизането и преминаването през територията на България на тежкотоварни автомобили, пътуващи за Република Турция и пристигащи от определени държави. В момента има разговор между вътрешните министри на България и Турция по случая.